Miekkailu

Miekkailu urheilulajina

Miekkailu on vuosituhansia vanhan  lähi- ja kaksintaisteluperinteen pohjalta 1800-luvulla Euroopassa kehitetty moderni urheilulaji, joka vaatii nopeutta, koordinaatiokykyä ja taktista ajattelua.

Lajissa kilpaillaan eri tasoilla aina olympialaisiin asti, mutta miekkailua voi mainiosti harrastaa myös pelkästään kuntoilutarkoituksessa.

Miekkailua harrastetaan kaikkialla maailmassa. Perinteisesti vahvimpia miekkailumaita ovat olleet Ranska, Italia ja Unkari, mutta menestystä ovat saavuttaneet esimerkiksi Venäjä, Usa,  Kuuba ja monet kaukoidän maat. Myös Ruotsista ja Virosta tulee  maailmantason miekkailijoita.

Suomessa lajilla on reilut tuhat harrastajaa, joista iso osa löytyy Helsingin ja Turun seuduilta. Viime aikoina lajin suosio on alkanut kasvaa voimakaasti myös muulla Suomessa.  Uusia seuroja on perustettu ja vanhojen toimintaa elvytetty useissa kaupungeissa. Tällä hetkellä Suomen Miekkailuliittoon kuuluu 20 jäsenseuraa.

Lajin nostetta on seurannut myös entistä parempi menestyminen kansainvälisillä areenoilla.  Suomalaiset ovat saavuttaneet viime vuosina hyviä sijoituksia maailmancup-tasolla sekä aikuisten että junioireiden sarjoissa.

Kolme eri asetta


Miekkailun kolme aselajia ovat kalpa, floretti ja säilä. Aseet poikkeavat toisistaan painon sekä osuma-alueen ja -tavan perusteella.

Miekkailuottelu käydään pisto kerrallaan yleensä 5 tai 15 pistoon. Osumat tarkistetaan sähköisesti. Ottelualueena toimii kaksi metriä leveä ja 14-18 metriä pitkä metallimatto.

Ottelijat käyttävät kypärää sekä erikoisvahvistettua suojapukua. Vaaratilanteita kontrolloidaan myös perinteisten käyttäytymissääntöjen sekä varusteisiin liittyvien turvamääräysten avulla.